ЕП прие на първо четене промените в пакет "Мобилност"

ЕП прие на първо четене промените в пакет Мобилност
Източник: БГНЕС

Европейският парламент гласува на първо четене спорните промени в пакета "Мобилност". Поправките предвиждат шофьорите да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки 4 седмици в България и да получават командировъчни според държавата, в която са изпратени.

Евродепутатите отхвърлиха варианта да отложат гласуването, но спориха какъв да бъде формата му – дали на блокове, или за всяка отделна поправка. В крайна сметка гласуваха и по двата начина.

Вотът мина въпреки острата съпротива на членовете на парламента от източноевропейски държави, които твърдят, че блоковете са механично събрани, обединявайки поправки между които няма никаква връзка.

"Няма никаква връзка между предложенията, групирани в блокове. Те засягат напълно различни неща – възраст на шофьора, нуждата от паркинги и дължината на седмичната почивка", посочи евродепутатът Мари-Жан Маринеску от Румъния.

"Докладите са много несправедливи, единствената им цел е компаниите от Източна Европа да фалират и работниците им да се преместят в Западна Европа. Това е протекционизъм, който противоречи на свободния пазар и свободната конкуренция", каза българският му колега Ангел Джамбазки.

Според него подобни поправки противоречат на идеята за Европейски съюз, който защитава интересите на всички страни.

Спорният пакет "Мобилност" беше върнат в пленарната зала на ЕП от транспортната комисия заедно с над 1000 поправки. Българските евродепутати многократно настояваха гласуването да бъде отложено за следващия ЕП. Те обещаха да се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на институцията.

Членовете на ЕП от Източна Европа смятат, че гласуваните промени ощетяват превозвачите от региона и облагодетелства конкурентите им от по-богатите западни държави.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.