ЕП прие на първо четене промените в пакет "Мобилност"


ЕП прие на първо четене промените в пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

2952

Европейският парламент гласува на първо четене спорните промени в пакета "Мобилност". Поправките предвиждат шофьорите да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки 4 седмици в България и да получават командировъчни според държавата, в която са изпратени.

Евродепутатите отхвърлиха варианта да отложат гласуването, но спориха какъв да бъде формата му – дали на блокове, или за всяка отделна поправка. В крайна сметка гласуваха и по двата начина.

Вотът мина въпреки острата съпротива на членовете на парламента от източноевропейски държави, които твърдят, че блоковете са механично събрани, обединявайки поправки между които няма никаква връзка.

"Няма никаква връзка между предложенията, групирани в блокове. Те засягат напълно различни неща – възраст на шофьора, нуждата от паркинги и дължината на седмичната почивка", посочи евродепутатът Мари-Жан Маринеску от Румъния.

"Докладите са много несправедливи, единствената им цел е компаниите от Източна Европа да фалират и работниците им да се преместят в Западна Европа. Това е протекционизъм, който противоречи на свободния пазар и свободната конкуренция", каза българският му колега Ангел Джамбазки.

Според него подобни поправки противоречат на идеята за Европейски съюз, който защитава интересите на всички страни.

Спорният пакет "Мобилност" беше върнат в пленарната зала на ЕП от транспортната комисия заедно с над 1000 поправки. Българските евродепутати многократно настояваха гласуването да бъде отложено за следващия ЕП. Те обещаха да се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на институцията.

Членовете на ЕП от Източна Европа смятат, че гласуваните промени ощетяват превозвачите от региона и облагодетелства конкурентите им от по-богатите западни държави.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички