ЕП се противопостави на орязването на фондове за Испания и Португалия


ЕП се противопостави на орязването на фондове за Испания и Португалия
Снимка: Gettyimages.com

2379

Европейският парламент е против предложението на ЕК за орязване на структурните фондове за Испания и Португалия поради прекомерните бюджетни дефицити на двете държави. ЕК обаче настоява за глоба – 0,2% глоба от БВП за всяка от двете страни и 0,5% орязване на сумите от структурните фондове, пише EUObserver.

Евродепутатите вкупом използваха много силни епитите относно орязването на фондове за иберийските държави – абсурд, бюрокрация, контрапродуктивно, несправедливо, глупаво, опасно. Според ЕК наказанието трябва да стане факт, за да няма прецедент за заобикаляне на правила. Еврокомисарят по трудовите въпроси Юрки Кайтанен заяви, че удържаното от структурните фондове за Испания и Португалия ще бъде разблокирано.

В крайна сметка обаче ЕК предложи да няма глоби, но Испания и Португалия да променят фискалните си цели. Целта за Португалия е да достигне 3% дефицит от БВП до края на годината, като за сравнение в края на миналата година показателят беше 4,4%. При Испания положението е по-тежко – 3% дефицит до края на 2018 година, като през 2015 година испанският дефицит беше 5,1%.

ЕК ще вземе решение след като Испания и Португалия официално представят бюджетите си за догодина. Това трябва да стане преди 15 октомври.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички