ЕРП-тата поискаха почти шест пъти по-скъп от ток, отколкото КЕВР предлага


ЕРП-тата поискаха почти шест пъти по-скъп от ток, отколкото КЕВР предлага
Снимка: БГНЕС

3725

До 8% увеличение на тока от 1 юли са поискали електроразпределителните дружества (ЕРП) на днешното заседание на КЕВР. Комисията предлага далеч по-малко средно увеличение – средно 1,38% за цялата страна.

На 9 юни обаче предстои закрито заседание на комисията, а на 13 юни ще има обществено обсъждане. До 27 юни могат да се депозират предложения, а на 30 юни ще бъде взето окончателно решение.

"Предложих на всички дружества да дойдат, за да чуят не само собственото си мнение, което днес изразиха, но и мнението на различни институции, комисии, министерства, граждански сдружения и граждани", каза председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде Investor.bg.

Мнението на ЕРП-тата

От ЧЕЗ бяха категорични, че дори да има увеличение на цената на тока, то приходите им ще намалеят. Изчисленията им показват, че от 100 лева сметка за ток на регулирания пазар, за тях се падат само 8,41 лева. От ЕРП-то са категорични, че с такава сума средствата, предвидени за доставка на електроенергия до крайните клиенти и за поддръжка на мрежата ще останат "на критичен минимум". ЧЕЗ посочва и причината за намаление на дела на прихода си от регулирания пазар - увеличената цена за технологичен разход, с близо 37%, която се изравнява с цената, по която НЕК продава енергия на снабдителите – 107 лв. за мегаватчас. Признатите технологични разходи от КЕВР пък били само 8%.

Относно връщането на технологични инвестиции от EVN Електроразпределение също изразиха недоволство. Данните показват, че предложеният от КЕВР размер от 10,6 млн. лева за компонентата, с която се покриват разходите на компанията, не покрива нито оперативния разход на компанията, нито предвижда разходи за възвръщаемост, оплакват се от компанията. През миналата ценова година разходът на ЕРП-то е почти 20 млн. лева. От EVN предупреждават, че с тези цени може да не успеят да изпълнят условията по лиценза си.

Топлата вода

От гледна точка на цените на топла вода и парно, които следват повишението на цените на природния газ, стойностите, по думите на Иванов, „практически се запазват“ и разликите ще са в диапазона +0,5% -0,7% в зависимост от различните топлофикационни дружества в страната, пише в. "Труд".

Припомняме, че държавното дружество „Булгаргаз“ настоява за поскъпване на синьото гориво с нови 4,22% от 1 юли.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички