ЕС дава още 3 млрд. лева на България

ЕС дава още 3 млрд. лева на България
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

България да получи над 3 милиарда лева повече от новия европейски бюджет за периода 2021-2027 г. Така сегашните 14.6 млрд. лв., които получава страната ни, ще се увеличат до 18 млрд. лв.

Евродепутатите в Страсбург одобриха законодателния доклад на колегата си от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, гласувайки новите финансови правила на ЕС за периода 2021-2027 г. Решението обаче не е окончателно, тъй като предстоят преговори между Парламента и Съвета на ЕС, които започват другата седмица.

Това е най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) досега, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„Одобреното от ЕП е повече от задоволително и отговаря на амбициите както на ЕС, така и на България за по-бързо развитие на регионите и повишаване на жизнения стандарт на хората. Това бе моята цел като преговарящ за правилата, по които ще работят европейските фондове след по-малко от 2 години”, подчертава Новаков.

Той допълва, че така България застава сред първите 3 държави с най-високо увеличение на кохезионния бюджет и то при средно намаление от 11% за ЕС.

„Такова увеличение за България значи много! Това значи интензивно инвестиране там, където страната ни има най-много нужда за по-скоростно наваксване на изоставените региони. Все още се вижда, че хората имат нужда от пътища, от високоскоростни жп линии, от пристанища, от летища, така че да наваксаме – с водопроводите, пречиствателни станции. Дотук две от трите институции са „ЗА“ такова увеличение – и Комисията, и парламентът, което ме обнадеждава“, заяви Новаков, цитиран от БНР.

Европарламентът е подкрепил идеята най-бедните региони да доплащат само 15% от стойността на проектите, а не 1/3 от размера на финансирането, както предлагаше Европейската комисия. 

Друго важно предложение в законодателния доклад, което събра подкрепа от евродепутатите е кохезионната политика да подпомогне борбата с демографската криза и бедността в най-засегнатите региони.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.