ЕС има готовност за излизане на Великобритания без сделка

ЕС има готовност за излизане на Великобритания без сделка
Източник: Getty Images / Guliver

ЕС обяви, че е завършил подготовката си за излизането на Великобритания от съюза без сделка за развод.

"Тъй като е все по-вероятно Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка на 12 април, Европейската комисия завърши днес своята подготовка за излизане "без сделка"", заявиха от комисията в изявление, само няколко дни след като Брюксел се съгласи да удължи срока на Brexit от 29 март до 12 април.

Освен ако британските депутати не одобрят сделката за излизане на страна със сделка, сътрудничество градено 46 години ще бъде разрушено за една нощ, заплашвайки да донесе хаос във всеки един аспект от живота, предаде AFP.

Документът на комисията включва мерки за 13 ключови области като въздухоплаване и наземен транспорт, правила за пътуване, права за риболов и банкиране.

„Мерките на ЕС за непредвидени обстоятелства няма и не могат да смекчат цялостното въздействие на сценария за излизане без сделка нито по някакъв начин ще компенсират липсата на готовност или да възпроизведат пълните ползи от членството в ЕС”, заяви говорителят на комисията в изявление.

„Тези предложения са временни и ограничени и ще бъдат приети едностранно от ЕС. Те не са „малки сделки” и не са и няма да бъдат преговаряни с Великобритания”, заявиха от комисията.

Последното изречение в изявлението на ЕК е насочено към поддръжниците на Brexit, които твърдят, че излизането без сделка няма да има толкова сериозни последствия, колкото всички се боят.

При излизане без сделка ЕС веднага ще въведе гранични правила по границата с Великобритания, включително митнически проверки, проверки за безопасността на храните и верификация на европейските стандарти, което ще доведе до сериозно забавяне на трафика на места като пристанищата на Ламанша и тунелът под него

Британските граждани пътуващи до ЕС ще са ограничени до 90 дневен престой и ще бъдат обект на проверка по границите, като вероятно това ще включи и предоставяне на причина за тяхното посещение, както и доказване на достатъчно пари, за да се издържат по време на престоя си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.