ЕС към Италия: С 2,2% дефицит няма да избегнете санкциите

ЕС към Италия: С 2,2% дефицит няма да избегнете санкциите
Източник: iStock/Guliver

Намаляването на публичния дефицит на Италия до 2,2%, както предложиха някои държавни служители, е недостатъчно, за да се избегнат санкциите на ЕС, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде AFP.

В интервю за вестник Ла Стампа Домбровскис заяви, че тъй като дефицитът от 2.4% от БВП в бюджета на Италия е значително по-широк от изискванията на ЕС към Рим, е необходима съществена промяна.

Европейската комисия отхвърли миналия месец бюджета, представен от популисткото правителство на Италия, тъй като дефицитът беше значително по-висок от 0,8 процента, който предишното дясноцентристко правителство планираше.

Домбровскис заяви, че Италия трябва да преосмисли бюджетната си траектория, като добави, че се водят дискусии.

Ако не бъде постигнато споразумение, Италия може да се окаже цел на процедура при прекомерен дефицит, която в крайна сметка може да доведе до санкция до 0,2% от БВП на страната.

През последните дни италианските официални представители посочиха, че са отворени за евентуален компромис, при който дефицитът следва да се коригира.

"Ако по време на преговорния процес се наложи дефицитът да бъде намален малко, това не е голяма работа", заяви заместник министър-председателят Луиджи Ди Майо.

На въпроса дали ще бъде достатъчно намаление от 0,2 процентни пункта, за да се постигне компромис, Домбровскис заяви, че това изглежда недостатъчно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.