ЕС може да изключи китайските компании от доставките на 5G оборудване

ЕС може да изключи китайските компании от доставките на 5G оборудване
Източник: Getty Images/Guliver

Европейският съюз обсъжда изключване на китайски компании от доставките на оборудване за 5G мобилни мрежи. Такъв ход би ударил сериозно по китайския гигант Huawei, пише Reuters.

Обсъжданията все още са на начален етап, но те донякъде намекват, че ЕС се поддава на натиска на САЩ срещу технологичната компания. Щатите твърдят, че Китай извършва шпионаж чрез продукти на Huawei.

Информацията на Reuters идва от четирима високопоставени служители на ЕС. Според тях един от вариантите, дискутирани в Европейската комисия, е да се направи поправка в директивата за киберсигурност от 2016 г. В нея се изисква компаниите, ангажирани с особено важна инфраструктура, да отговорят на специални изисквания за сигурност.

С поправка в списъка за такава инфраструктура може да се добавят мобилните мрежи от пето поколение. Това означава, че на компаниите от ЕС фактически ще бъде забранено да използват оборудване за такива мрежи от страна или фирма, заподозрени в използването му за шпионаж или саботаж. Други допълнения може да изискват корекции в правилата за обществени поръчки.

Източниците изтъкват, че каквито и промени да се предложат, те няма да са предизвикани от конкретна компания, а от по-широки по обхват притеснения за националната сигурност, свързани с Китай.

Поднебесната империя твърди, че няма никакво намерение да шпионира Запада и остро критикува като неоснователни забраните за китайски 5G доставчици в САЩ и Австралия.

Компанията Huawei също многократно е заявявала, че не шпионира за никого и иска конкретни доказателства по отправените обвинения.

Припомняме, че миналата година САЩ и Китай влязоха в търговска война, налагайки си взаимни мита на вноса на стоки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.