ЕС може да намали парите за членките, които не спазват върховенството на закона

ЕС може да намали парите за членките, които не спазват върховенството на закона
Източник: Actualno.com/Петя Бързилска

Европейската комисия предлага въвеждането на нов механизъм, чрез който ще бъдат ограничавани средствата за страните-членки, неспазващи върховенството на закона. Това стана ясно при представянето на предложението за Многогодишната финансова рамка на ЕС след излизането на Великобритания от съюза.

„Новите предложени инструменти ще позволят на ЕС да спре, да намали или да ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на недостатъците на правовия ред", се казва в изявление на ЕК. При обсъжданията в Европейският парламент предложението среща позитивен отзвук.

Мярката има за цел да постави под натиск страни от Централна и Източна Европа като Полша и Унгария, които през последните години влизат в челен сблъсък с Брюксел по въпроси като корупция, защита на свободното слово, разделение на властите, независимост на съда и др.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи - по негови думи - „разумен и отговорен" план за по-голям бюджет след Brexit. Финансовата рамка е за 1,27 трлн. евро и покрива периода 2021 - 2017 г., предаде AFP.

Това отговаря на вноски е от 1,11% от брутния национален доход.

"Това е бюджет с новаторска структура", каза още Юнкер и допълни, че той съответства на амбициите за задълбочаването на икономическия и валутния съюз.

Еврокомисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че приоритет през следващите години ще бъдат иновациите и научните изследвания. Предвидени са и повече пари за отбрана и сигурност, както и за мерките за борба с климатичните промени.

Сред предложенията за дългосрочния бюджет са и намаляване на парите за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика - с 5% и по директните плащания - с 4%.

За да влезе в сила дългосрочният бюджет за следващия период, трябва да получи единодушна подкрепа от правителствата на страните-членки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.