ЕС одобри сделката между гигантите Bayer и Monsanto

ЕС одобри сделката между гигантите Bayer и Monsanto

Европейската комисия одобри придобиването на американската компания Monstanto от германския конгломерат Bayer в сделка за 62,5 млрд. долара, съобщава Reuters. 

По този начин ще бъде създадена компания, която ще контролира над една четвърт от глобалния пазар на семена и пестициди.

Около придобиването имаше сериозни притеснения, то дори бе наричано "сделка от Ада" заради огромното влияние, което обединената компания ще има върху хранителната индустрия в света.

Преди време мащабни сделки сключиха и други големи играчи в сектора - Dow и Dupont, както и ChemChina и Syngenta.

Екологичните и земеделски групи обаче са загрижени за влиянието им, заради което те биха могли да определят какво и как да засаждат земеделците и как да поддържат земите си.

Европейската комисия заяви, че Bayer е потушила опасенията с предложението си да продаде част от активите на конкурента си BASF.

„Решението ни гарантира, че ще има ефективна конкуренция и иновации в сектора на семена, пестициди и дигитални селскостопански пазари и след това сливане", заяви еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер.

Американската Monsanto e сред най-големите биотехнологични компании в световен мащаб. Често е свързвана с производство на ГМО продукти. Прави и хебрициди и препарати.

Германската Bayer AG пък оперира в химико-фармацевтичната индустрия и е една от най-големите компании в Германия.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.