ЕС постигна съгласие за основни енергийни цели в следващите 12 години


ЕС постигна съгласие за основни енергийни цели в следващите 12 години
Снимка: iStock/Guliver

2795

След продължителни преговори с екипите на Европейския парламент и Европейската комисия, тази нощ бяха постигнати споразумения по последните две законодателни предложения от пакета "Чиста енергия за всички европейци", които се разглеждат по време на първото българско председателство – за изменение на директивата за енергийната ефективност и регламента за управление на Енергийния съюз, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Новата регулаторна рамка предвижда 32,5% индикативна европейска цел за енергийна ефективност в периода до 2030 година - т.е. толкова процента от енергийния микс да се падат на спестената енергия заради по-добро прилагане на технологии и оптимизация на инфраструктура. Освен това - 32% от енергийния микс да се падат на ВЕИ, а до 2040 година да бъдат намелени с 40% вредните емисии спрямо нивото им от 1990 година. За първи път държавите-членки имат свободата да избират различни елементи при прилагането на политиката за енергийна ефективност, като отчитат спецификите на своите икономики и в зависимост от националните им приоритети.

Пакетът "Чиста енергия за всички европейци" е основа за превръщането на Енергийния съюз в реалност. Успешното финализиране на текстовете от малкия подпакет, включващ досиетата по изменение на директивата за енергийна ефективност, директивата за насърчаване на енергията от ВЕИ и регламента за управление на Енергийния съюз, заедно с директивата за енергийните характеристики на сградите (приключено в края на 2017 г.) дава необходимата база за преговори по досиета за модела на електроенергийния пазар.

Следва окончателно официално приемане на предложените законодателни документи (директивата относно енергийната ефективност и регламента за управление на Енергийния съюз) от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, а новото законодателство ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички