ЕС постигна съгласие за основни енергийни цели в следващите 12 години

ЕС постигна съгласие за основни енергийни цели в следващите 12 години
Източник: iStock/Guliver

След продължителни преговори с екипите на Европейския парламент и Европейската комисия, тази нощ бяха постигнати споразумения по последните две законодателни предложения от пакета "Чиста енергия за всички европейци", които се разглеждат по време на първото българско председателство – за изменение на директивата за енергийната ефективност и регламента за управление на Енергийния съюз, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Новата регулаторна рамка предвижда 32,5% индикативна европейска цел за енергийна ефективност в периода до 2030 година - т.е. толкова процента от енергийния микс да се падат на спестената енергия заради по-добро прилагане на технологии и оптимизация на инфраструктура. Освен това - 32% от енергийния микс да се падат на ВЕИ, а до 2040 година да бъдат намелени с 40% вредните емисии спрямо нивото им от 1990 година. За първи път държавите-членки имат свободата да избират различни елементи при прилагането на политиката за енергийна ефективност, като отчитат спецификите на своите икономики и в зависимост от националните им приоритети.

Пакетът "Чиста енергия за всички европейци" е основа за превръщането на Енергийния съюз в реалност. Успешното финализиране на текстовете от малкия подпакет, включващ досиетата по изменение на директивата за енергийна ефективност, директивата за насърчаване на енергията от ВЕИ и регламента за управление на Енергийния съюз, заедно с директивата за енергийните характеристики на сградите (приключено в края на 2017 г.) дава необходимата база за преговори по досиета за модела на електроенергийния пазар.

Следва окончателно официално приемане на предложените законодателни документи (директивата относно енергийната ефективност и регламента за управление на Енергийния съюз) от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, а новото законодателство ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.