ЕС предприема законодателни промени заради "Северен поток 2'

ЕС предприема законодателни промени заради Северен поток 2
Източник: iStock/Guliver

Има ли решаваща промяна в ситуацията със строежа на "Северен поток 2"? Според руското издание "Комерсант" и да, и не.

В края на миналата седмица Европейският съвет прие позиция за изменение на т.нар. газова директива, което позволява на страната-членка на ЕС, на чиято територия първо влезе газопровод от трета страна, да е водеща в преговорите за осъществяване на проекта. В случая със "Северен поток 2" това е Германия.

Съгласно гледната точка на "Комерсант" това ще помогне на "Газпром", защото все пак "Северен поток" стана факт именно след сътрудничество с Германия.

Ако поправките в газовата бъдат одобрени във вида, в който са представени, проблемите не се решават изцяло. Преди всичко, ако "Северен поток 2" бъде построен след датата, в която ще влезе в сила приложението на поправките, той няма да може да получи право да се възприема като изключение от Третия енергопакет на ЕС и да се възползва от възможността за опростено прилагане на самата процедура (ще се наложи да се разделят собственика на тръбата от доставчика на газ и да се даде достъп на трети лица до мощностите на самия газопровод). Германия и Русия ще трябва да сключват специално споразумение за правния режим на газопровода.

При това Германия е длъжна да получи разрешение от ЕК да води преговори за него не по-рано от пет месеца преди тяхното начало. Брюксел е длъжен в срок от 90 дни да отговори, но може да поиска допълнителна информация, при което броенето на дните започва от начало. Такъв пример вече има - повече от две години Европейската комисия бавеше признаването на правилото за изключение от Третия енергопакет за газопровода "Опал" и така не позволи на Русия да използва пълните капацитетни възможности на "Северен поток".

В края на краищата може да се случи и така, че Брюксел да не даде разрешение за преговори, ако например прецени, че те „могат да нарушат функционирането на вътрешнопазарния механизъм, конкуренцията или безопасността на доставката.

Във всеки случай директивата все още трябва да се доработва в Съвета на ЕС и в Европейския парламент и нейният окончателен вариант може да е съвсем различен, завършва коментарът на руския вестник, цитиран от Агенция "Фокус".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.