ЕС се споразумя за намаляване на вредните емисии от нови коли с 37,5%

ЕС се споразумя за намаляване на вредните емисии от нови коли с 37,5%
Източник: Getty Images / Guliver

Европейският съюз се договори за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от новите автомобили с 37,5% и от вановете с 31% до 2030 г. Това стана ясно от съобщение в Twitter на еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

До съгласието се е стигнало след напрегнати преговори между Европейския парламент и страните членки, уточнява Reuters.

В продължение на месеци ЕС беше разделен по въпроса. Германия, която има най-големия автомобилен сектор в блока, предупреди, че строгите цели може да навредят на индустрията X и да струват работни места.

Представители на Европейския парламент и на държавите членки проведоха няколко кръга преговори заедно с Европейската комисия в опити да намерят допирна точка и приключиха след шест часа рано във вторник, казаха дипломати от ЕС.

Еврокомисията първоначално предложи емисиите да намалеят с 30% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Германия подкрепи плана, но исканията на няколко страни, сред които Холандия и Франция, доведоха до вдигане на целта до 35%. Има и междинна цел за 2025 г.

През октомври Европейският парламент гласува за намаление от 40% до 2030 г. и за междинна цел от 20% до 2025 г., с което разгневи автомобилната индустрия.

Основната цел на ЕС е емисиите на парникови газове като цяло да намалеят с 40% до 2030 г.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.