ЕС ще даде координиран отговор за повишаването на митата от САЩ

ЕС ще даде координиран отговор за повишаването на митата от САЩ
Източник: iStock/Guliver

Министърът на земеделието на Франция Дидие Гийом изрази съжаление, че САЩ ще въведат допълнителни мита за селскостопанската продукция от ЕС в рамките на делото „Еърбъс”. Стана ясно, че от страна на европейските държави ще последва координиран отговор на тази мярка, отбелязва РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

През седмицата арбитраж на Световната търговска организация разреши на САЩ да въведе търговски мерки спрямо ЕС в размер на 7,5 милиарда долара годишно заради субсидирането на европейския самолетостроителен концерн „Еърбъс”. Въведените от САЩ мита ще засегнат предимно Франция, Германия, Испания и Великобритания.

Търговският представител на САЩ Роберт Лайтхайзер обяви, че се въвеждат нови мита в размер на 10% за въздухоплавателните съдове и 25% за селскостопанската и промишлена продукция от ЕС. Сред продуктите с по-високи мита попадат и френските вина. Решението трябва да влезе в сила на 18 октомври.

„Министърът съжалява, че френските селскостопански продукти, в частност виното, скоро ще бъдат облагани с допълнителни експортни данъци. Това решение ще бъде насочено срещу самите американски потребители, които предпочитат френската изработка и качество на продукция”, се казва в съобщение на Френското министерство на земеделието.

Дидие Гийом възнамерява да окаже пълно съдействие на засегнатите отрасли и да направи така, че тези компании да запазят своя пазарен дял.

„Съдебният спор със Съединените щати е отдавна и европейски. Много продукти от всички държави членки ще бъдат засегнати от данъчните мерки и отговорът ще дойде посредством координирани европейски действия”, заяви Гийом.

Той ще постави въпроса на предстоящия Съвет на министрите на земеделието, който ще се проведе в Брюксел на 14 октомври, за да може Европейската комисия да предприеме спешни мерки за подкрепа на сектора.

Желанието на правителството и на Европейската комисия е колкото е възможно по-скоро да се намери справедливо урегулиране на въпроса по досието „Еърбъс / Боинг” и да няма негативни последици за икономическите оператори”, подчертават от Министерството на земеделието. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.