ЕС ще допусне отлагане на Brexit най-много до 22 май

ЕС ще допусне отлагане на Brexit най-много до 22 май
Източник: Getty Images/Guliver

Отлагането на Brexit ще бъде най-много до 22 май, а не до 30 юни, както поиска британския премиер Тереза Мей. Това съобщава The Guardian.

Според източници на срещата на посланиците на ЕС, е постигнат консенсус, че Великобритания трябва да напусне блока не по-късно от 22 май, точно преди европейските избори.

"22 май трябва да бъде границата", каза топ дипломат. "Причината е, че трябва да има много ясно послание от Европейския съвет."

„Да, за кратък срок, при условие че премиерът прокара сделката си чрез общините“, добавиха от ЕС. "Но освен това ситуацията остава крайно сложна. Това не може да бъде направено, без да бъдат избрани британски евродепутати."

Някои държави-членки подкрепиха "по-дълъг период, а някои по-кратък", но се съгласиха, че 22 май ще бъде максималният разрешен период.

Европейските лидери ще проведат по-нататъшни разговори този следобед след обръщението на британския премиер и ще изискват единодушна подкрепа за датата на удължаване, която ще бъде записана в комюникето на срещата на върха.

Координаторът по Brexit за Европейския парламент каза пред Гардиан: „Ще има проблем с юни. Абсолютно не е в интерес на Европейския съюз излизането да стане след датите на европейските избори."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.