ЕС ще може да въведе ответни мерки срещу САЩ най-рано на 20 юни


ЕС ще може да въведе ответни мерки срещу САЩ най-рано на 20 юни
Снимка: iStock/Guliver

3118

Най-рано на 20 юни ЕС може да въведе ответни мерки на решението на Съединените щати да наложат мита на вноса на стомана и алуминий. Това заяви еврокомисарят по търговия Сесилия Малстрьом на брифинг.

По думите ѝ в момента се обсъжда с държавите членки дали да бъдат въведени мита върху всички или само част от стоките. Темата за тарифите ще е доминираща и на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе следващата седмица в Канада.

Очаква се на форума председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да разговаря с американския президент Доналд Тръмп, предава БНТ.

Европейските лидери още вчера определиха американските мита като неприемливи. Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане.

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял по телефона с Тръмп във връзка с тарифите и ги е определил като "незаконни и погрешни".

Междувременно Канада и Мексико, които също са засегнати от решението на Тръмп, обявиха, че също ще отговорят със свои налози. Канада ще въведе наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ. Мерките на Мексико ще са насочени към продукти като ябълки, грозде, сирене и стомана - продукти, произвеждани в щати, които подкрепиха Доналд Тръмп през 2016 г.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички