ЕС ще търгува свободно със Сингапур


ЕС ще търгува свободно със Сингапур
Снимка: Getty Images/Guliver

2517

Европейският парламент подкрепи споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Република Сингапур, служещи за модел за допълнително сътрудничество с Югоизточна Азия.

Споразумението за свободна търговия, което Парламентът подкрепи с 425 гласа „за“ срещу 186 гласа „против“ и 41 „въздържал се“, премахва на практика всички такси между двете страни в рамките на пет години.

То ще позволи свободна търговия в областта на услугите, включително в сектора на банкирането на дребно, ще защити уникалните европейските продукти, като например „чешко пиво“ или „прошуто ди Парма“, и ще отвори сингапурския пазар на обществени поръчки за европейските фирми, например в железопътния сектор.

Споразумението включва укрепване на трудовите права и защита на околната среда, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Като първо двустранно търговско споразумение сключено между ЕС и членка на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), сделката може да служи като начална стъпка към бъдещи търговски споразумения между двата региона, в момент, в който ЕС не може повече да разчита на САЩ като търговски партньор, гласи резолюцията към споразумението. Беше приета с 431 гласа „за“ срещу 189 гласа „против“ и 52 „въздържал се“,

Сингапур е най-големият партньор на ЕС в региона, като почти една трета от търговията със стоки и услуги между ЕС и АСЕАН и приблизително две трети от инвестициите между двата региона се дължат именно на него. Над 10 000 европейски фирми имат регионални офиси в Сингапур.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички