ЕС смята, че "Северен поток 2" не отговаря на целите му

ЕС смята, че Северен поток 2 не отговаря на целите му
Източник: iStock/Guliver

Проектът „Северен поток 2” не подпомага целите на Енергийния съюз на ЕС, заяви по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Анхел Канете.

„Той се отклонява от целите на Енергийния съюз, докато нашите цели са да повишим сигурността на доставките при конкурентен пазар на газ”, каза Канете. Той подчерта, че „трябва да има диверсификация на източниците”, но реализацията на проекта няма да допринесе за това.

„Говорим за това, че е необходим конкретен правен режим. Газопроводът „Северен поток 2” е в особена ситуация и това трябва да се отчита”, каза еврокомисарят.

Същевременно Канете подчерта, че „мнозинството страни от ЕС приветстват мандата за „Северен поток 2”.

По-рано Канете каза, че „Европейската комисия иска да води преговори с Русия за постигане на специален режим, който да отговоря на всички принципи на енергийното законодателство на ЕС, за да се запази функционирането на вътрешния европейки енергиен пазар”.

На 9 юни Еврокомисията поиска от членките на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на газопровода „Северен поток 2”.

На 26 юни ЕК представи проекта си за мандат на Съвета на ЕС, след което беше дадено време за проучването му.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.