ЕС забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата

ЕС забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата
Източник: Thinkstock/ Guliver

Европейската комисия забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата. От 1 септември всички уреди за почистване трябва да са с по-малка мощност и не толкова шумни.

Решението за ограничението е взето от Европейската комисия още през юли 2013 г. като е мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия. Тогава бе спряна продажбата на домашните уреди с мощност над 1600 вата, припомня "Дарик".

Във всички страни членки на Европейския съюз от септември се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата.

Прахосмукачките с по-висока мощност ще бъдат забранени за внос. Вече наличните в големите вериги уреди ще може да се продават до изчерпването им, като ще трябва с документи да се докаже, че са доставени преди 1 септември.

Въвеждането на ограничението е малко вероятно да се отрази на търговията. Повечето производители от няколко години пускат на пазара двигатели с мощност по-малка от 900 вата, коментират привърженици на мярката.

Противниците й обаче твърдят, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Освен с по-малка мощност, уредите трябва и да не са толкова шумни. Новата техника за почистване не трябва да бъде по-шумна от 80 децибела. Сега масово разпространените прахосмукачки могат да стигнат и до 95 децибела.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.