ЕС: Малките фирми да се готвят за нови разходи при Brexit без сделка

ЕС: Малките фирми да се готвят за нови разходи при Brexit без сделка
Източник: iStock/Guliver

Европейският съюз предупреди малките предприятия да се подготвят за повече бюрокрация и разходи, ако Великобритания напусне блока без сделка. Брюксел представи още една част от плановете на ЕС при непредвидени обстоятелства.

Според еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси рискът от Brexit без сделка се увеличава и ще се въведат незабавни проверки на стоките между ЕС и Обединеното кралство, ако този сценарий се сбъдне.

„Това е ключът към защитата на нашите потребители и на нашия вътрешен пазар. Много зависи от способността на фирмите да търгуват с Обединеното кралство, за да се справят с митническите правила, които ще се прилагат в първия ден, в случай че няма сделка”, казва Московиси в изявление, цитирано от Reuters.

Европейската комисия предупреди компаниите, които работят с Великобритания, че трябва да се подготвят за митническите формалности и мита и да вземат предвид необходимостта от лицензии за внос/износ и по-рестриктивни споразумения за ДДС, ако правилата на Световната търговска организация влязат в сила.

При оставащи само 39 дни до Brexit, ратифицирането на споразумението за развод ЕС-Великобритания е спряно в британския парламент, което увеличава риска Лондон да напусне без споразумение за смекчаване на икономическите последици.

Британските и европейските преговорни екипи се срещат в Брюксел в понеделник, за да търсят изход от застоя, а по-късно през седмицата се очаква и британският премиер Тереза Мей да посети политическия център на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.