ЕЦБ даде сигнал за въвеждане на нови стимули

ЕЦБ даде сигнал за въвеждане на нови стимули
Източник: Getty Images/Guliver

Висшите членове на Европейската централна банка сигнализираха по време на тяхната среща през юни, че скоро ще обмислят инжектирането на нови стимулиращи икономиката на еврозоната мерки в светлината на слабите данни за инфлацията и нарастващата глобална несигурност. Това предаде БНР.

В протокола от последното заседание се посочва, че представителите на ЕЦБ са готви да действат в подкрепа на експортно-ориентираната икономика в региона чрез намаляване на основния лихвен процент на банката, който в момента е определен на -0,4%, или посредством възобновяване на програмата за закупуване на облигации за 2,6 трлн. еро, известна като "количествени улеснения".

"Имаше широко съгласие, че в светлината на засилената несигурност, която вероятно ще продължи и в бъдеще, Управителният съвет на ЕЦБ е необходимо да бъде в готовност да облекчи още повече позицията си по отношение на паричната и лихвена политика, като за целта адаптира всички свои налични финансови инструменти", се казва в оповестения в четвъртък протокол от юнското заседание на централната банка. Мерките, които трябва да се вземат предвид, включват намаляване на лихвените проценти и нови покупки на облигации.

През последните седмици водещите централни банки изместиха фокуса си върху намаляване на лихвените проценти на фона на продължаващото напрежение в международната търговия и слабостта на ключови нововъзникващи пазари като Китай.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.