ЕЦБ към Франция: Гответе се за ръст на безработицата, ако излезете от ЕС


ЕЦБ към Франция: Гответе се за ръст на безработицата, ако излезете от ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

1997

Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ атакува френската партия "Национален фронт", като заяви, че плановете на Марин льо Пен за напускане на еврото, ако спечели президентската надпревара, ще се отразят много негативно на втората по сила икономика в еврозоната.

Кьоре отхвърли твърденията на лидера на "Националния фронт", че членството на страната в еврозоната и еврото води до повишаване на безработицата и до ограничаване на френската потребителска покупателна сила, съобщава БНР.

Ако Франция напусне единната валута, лихвените проценти ще нараснат, като инфлацията и дълговете също ще се увеличат, заяви той в интервю за френския ежедневник Le Parisien.

Според него излизане от еврото ще застраши спестовността и работните места във Франция.

Коментарите на Беноа Кьоре представляват изключително рядка намеса на даден централен банкер в националния изборен дебат.

По-малко от три месеца преди изборите във Франция проучванията на общественото мнение показват, че Льо Пен, която концентрира икономическата си програма основно върху излизане на страната от еврозоната, ще спечели първия тур на изборите (на 23-ти април). На този етап обаче няма проучване, в което тя да набере достатъчно подкрепа, за да спечели изборната надпревара на втория кръг (на 7-и май).

Беноа Кьоре, който работеше във френското финансово министерство, преди да поеме отговорния пост в Франкфурт, също така заяви, че френската и останалите европейски икономики не се нуждаят от слабо евро. Според него в момента еврото е на "подходящо ниво" спрямо останалите валути с оглед на настоящата икономическата ситуация, отбелязвайки, че неговата стойност се е понижила с 30% спрямо долара от върховете, достигнати през 2011-а година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички