ЕЦБ няма да променя основните лихви до средата на 2020 г.


ЕЦБ няма да променя основните лихви до средата на 2020 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

2975

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихви и изненадващо обяви, че планира това да остане така поне до средата на 2020 г. Решението сякаш подчертава опасенията, че ескалиращото търговско напрежение в глобален план може да се отрази негативно на експортно-фокусираната европейска икономика, съобщава националното радио.

На днешното си заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Коментирайки обаче бъдещата си лихвена политика, централната банка обяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "най-малко и през първата половина на 2020-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Това представлява промяна спрямо досегашния ангажимент на ЕЦБ за запазване на лихвените ставки поне до края на 2019-а година.

ЕЦБ също така обяви и условията на третия си кръг от целеви операции за дългосрочно рефинансиране на търговските банки в еврозоната, известни като трета TLTRO програма (програмaта за "евтино" рефинансиране на търговските банки - Targeted Long-Term Refinancing Operation III).

Новата TLTRO програма има за цел да се предоставя допълнително по-евтино кредитиране на търговските банки, които от своя страна да предоставят и по-евтини кредити на европейския бизнес и домакинства с оглед на сигналите за продължава икономическа слабост в региона на единната валута.

Централната банка посочи, че новите тримесечни целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) ще се осъществяват при лихвена ставка, която ще бъде с десет процентни пункта (с 0,10%) над средната основна ставка на рефинансиране през целия срок на съответните операции (към момента т.нар. "репо лихва" на ЕЦБ е 0,00%).

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички