ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще се повиши до невиждани от 2013 г. насам нива


ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще се повиши до невиждани от 2013 г. насам нива
Снимка: Getty Images

2019

Инфлацията в еврозоната ще надхвърли 1% в края на годината, достигайки нива, които не са виждани от края на 2013 година, докато растежът на световната икономика ще набере скорост. Това посочи Европейската централна банка в своя последен икономическа бюлетин, оповестен в четвъртък, предаде БНР.

В средносрочен план перспективите за глобалната бизнес активност остават в подкрепа за засилване на икономическия растеж, макар и с темпо, което е под неговите предкризисни нива. Като цяло растежът в развитите икономики ще бъде малко по-добър и изглежда, че икономиките на нововъзникващите пазари ще започнат да се измъкват от дъното, отбеляза ЕЦБ.

Въпреки това глобалните перспективи остават засенчени от неблагоприятното въздействие на ниските цени на суровините върху страните, износителки на стоки, от ребалансирането на китайската икономика и от несигурността относно бъдещата политика на САЩ след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, подчерта Централната банка, като днешният икономически бюлетин е до голяма степен в съответствие с нейното изявление след края на последното за годината заседание на 8-и декември.

ЕЦБ отново потвърди, че остава в готовност да използва всички налични финансови инструменти в рамките на нейния мандат и че ако е необходимо, тя може да направи нови промени както в размера, така и в продължителността на програмата за "количествени улеснения".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички