ЕЦБ: Политиката ни ще преодолее спирачния ефект на еврото върху инфлацията


ЕЦБ: Политиката ни ще преодолее спирачния ефект на еврото върху инфлацията
Снимка: iStock/Guliver

2781

Европейската централна банка (ЕЦБ) вярва, че дългосрочната ѝ подкрепа за икономиката на еврозоната ще преодолее силния „спирачен ефект” на еврото върху инфлацията, заяви един от членовете на борда на финансовата институция Беноа Кьор.

В сравнение с предишни намеси на централната банка, настоящата парична политика "ще бъде по-приемлива за по-дълго време", каза той на конференция във Франкфурт, предаде AFP.

Историческите ниски лихвени проценти на ЕЦБ и месечните покупки на облигации на стойност 60 милиарда евро са предназначени да стимулират растежа в 19-те страни с единна валута, довеждайки инфлацията до целта на политиците от малко под 2%. Някои наблюдатели обаче изразиха тревога, тъй като еврото поскъпва спрямо долара. Те твърдят, че по-силната единна валута ще забави растежа, като направи износа на еврозоната по-скъп в чужбина и бавно ще забави инфлацията, като направи вноса по-евтин.

Еврото се засили през последните месеци с растежа на европейската икономика, но валутните пазари са в очакване ЕЦБ ще ограничи стимулите през следващите месеци.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви в четвъртък, че управителите на централните банки ще решат през октомври следващите стъпки за тяхната програма за "количествено облекчаване" (QE) за облигации, която понастоящем ще приключи в края на годината.

Кьор твърди, че продължаващите намеси на ЕЦБ в икономиката "ще компенсират, поне отчасти, дезинфлационните ефекти на по-силната валута". Но "екзогенните" шокове, произхождащи отвъд зоната на единната валута , вероятно ще имат "нежелани последици за перспективите за инфлацията", добави той.

"Това твърдение отразява вярата на ЕЦБ, особено в способността на еврозоната да се справи с по-силния валутен курс, и предлага програмата QE да бъде преустановена от началото на 2018 г.”, каза анализаторът Фредерик Дюкроз от Pictet Wealth Management.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички