Единственият човек, който очаква да сте перфектни, сте самият вие


Единственият човек, който очаква да сте перфектни, сте самият вие
Снимка: iStock/Guliver

3952

Всички ние сме несъвършени създания. Имаме уникални качества, но и специфични недостатъци. И все пак много от нас продължават да мислят, че е възможно да са напълно перфектни... и че другите очакват това от тях.

Перфекционизъм всъщност може да навреди на кариерата ви, защото създава нереалистични очаквания и тежко разочарование. Това са характерните за него признаци според Forbes:

1. Постоянно имате потребност да демонстрирате, че знаете всичко. И когато се сблъскате с нещо непознато, изпадате в паника.

2. Смятате, че молбата за помощ е признак на слабост. Всъщност тя показва желанието ви да се развивате личностно и професионално.

3. Игнорирате оценките за работата си от страх, че могат да са негативни. Критиката ви плаши и се опитвате да я омаловажите. Помнете обаче, че именно тя може да ви помогне да израснете.

4. Не признавате грешките си, притеснявате се, че заради тях ще ви сложат клеймо на некомпетентни завинаги. Истината е, че не можете да контролирате реакциите на другите, но можете да промените как вие самите приемате нещата - а в случая не бива да приемате всяка грешка като края на света. 

5. Поставяте си прекалено високи летви и после страдате заради непостигнатите цели. Това е опасен процес, който може да доведе до депресия или бърнаут синдром, така че трябва да му противодействате с всички сили. 

Ако сте се разпознали в тези признаци, имайте предвид, че те се срещат при много хора, така че няма място за паника. Но все пак трябва сериозно да опитате да понамалите перфекционизма и повишите увереността си. Приемете недостатъците си. Гледайте по-спокойно на живота и помнете, че единствените, които очакват да се безгрешни, сте самите вие.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички