Единственият руски олигарх в Македония напуска страната

Единственият руски олигарх в Македония напуска страната
Източник: iStock/Guliver

Руският олигарх Сергей Самсоненко напуска Република Македония. Това съобщи самият той след завръщането си от Москва, предаде БГНЕС.

Самсоненко създаде истинска бизнес империя през последните 11 години, които съвпадат с управлението на бившия премиер Никола Груевски. Самсоненко е собственик на най-известни спортни клубове в Македония - РК "Вардар", ЖРК "Вардар" и ФК "Вардар".

Днес той съобщи, че е "обиден от публикациите в медиите и коментарите по негов адрес и поради тази причина е решил в края на сезона да се оттегли от всички отбори" и да напусне страната. Сергей Самсоненко и семейството му напускат окончателно Македония. "Дълго време се въздържах и отказвах да реагирам на обидите, които се отправяха по мой адрес от определени медии и личности, но днес казвам - "Стига", каза Самсоненко.

По време на 11-годишния си престой Самсоненко създаде истинска бизнес империя. Той бе собственик на къщата за залози "Бетсити Балкан", построи спортната зала "Яне Сандански" и нов спортен център, както и на хотел "Россия" и руската църква "Св. Троица" с конаци.

Основната част от паричния поток на Самсоненко идваше от офшорни зони и по-специално от Кипър. Част от фирмите, които инвестираха в Македония, бяха регистрирани в Никозия 20 дни преди спечелването на търговете, какъвто бе случаят със строежа на летището в столицата.

Като негова собственост чрез фирмата "Иресине лимитед“ се сочи и седмичникът "Република", най-яростният защтник на Груевски. В тази фирма участват и близки на бившия транспортен министър Миле Янакиевски. Има съмнения, че руският олигарх е свързан и с няколко регионални телевизии в Битоля и Охрид. Никола Груевски лично присъства при започването на строителството на повечето обекти на Самсоненко.

Репортерът на БГНЕС припомня, че в Македония се породи огромно възмущение от решението на ръководството на футболния отбор билетите за мача Вардар-Фенербахче да се продават на цена от 300 денари /около 10 лв./, без разлика на сектора.

"Вардар" е най-титулуваният клуб в Република Македония с 9 титли и 5 национални купи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.