Една малка бира ще ви помогне да проговорите чужд език

Една малка бира ще ви помогне да проговорите чужд език
Източник: iStock/Guliver

Една халба бира може да засили чуждоезиковите способности на човек. До този извод са стигнали учени, които проведоха изследване на връзката между алкохола в малко количество и способността на човек да говори чужд език, който е учил, пише Mirror.

Изследването е направено съвместно в университетите в Ливърпул и Маастрихт и лондонския Кингс Колидж. Добре известно е, че алкохолът забавя умствената дейност и функциите на организма. Нарушени са и някои от оперативните функции на мозъка като способността за запаметяване, концентрацията на внимание. Учените са очаквали, че алкохолът ще намали способността да се използва чужд език, но при малки количества това не се случва. Причината: Алкохолът повишава самочувствието и човек и намалява притеснението от околните, когато човек използва изучаван от него втори език (извън родния).

Учените са тествали какъв е ефектът от малки дози алкохол върху участници в експеримент, които трябвало да преминават от майчиния си език на холандски. Това били 50 германски студенти от университета в Маастрихт, които наскоро са научили да четат, пишат и говорят на холандски.

Контролната група консумирала само безалкохолни напитки, а на участниците дали малки количества алкохол. Участниците били оценявани от двама холандци, които не знаели кой е пил алкохол и кой не. Те са установили, че по-добре се справят, особено с произношението, онези, които са пили малка бира преди експеримента.

Учените наблягат на малкото количество изпит алкохол. При по-голямо - ефектът вече е обратен.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.