Една пета от работодателите планират да наемат нови служители през лятото


Една пета от работодателите планират да наемат нови служители през лятото
Снимка: Thinkstock/Guliver

2034

Работодателите в България остават предпазливо оптимистични относно пазара на труда през третото тримесечие на 2015 г. 21% от тях заявяват, че ще наемат нов персонал. Това показват резултатите от обзорно проучване на Manpower за заетостта. То се основава на отговори от 751 работодатели с компании, работещи на българския пазар. Те са запитани дали имат намерения да наемат нов персонал или да намаляват своята работна сила през следващото тримесечие.

Работодателите от всички пет региона – Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна – които взеха участие в Обзорното проучване на ManpowerGroup за заетостта, съобщават позитивни планове за наемане. Най-оптимистични са тези от Пловдив, с прогноза от +15%. Точно след тях, с малка разлика, са тези от София, предвиждайки +13%, следвани от Русе с +7%.

Най-оптимистични планове за наемане през третото тримесечие на 2015 г. са отчетени от работодателите от секторите на Производството и на Финанси, Застраховане, Недвижими имоти и Бизнес услуги, със съответните прогнози от +18% и +16%.

Прогнозата за Минното дело драстично се увеличава с прогноза от 13%, в сравнение с второто тримесечие от тази година и 15% в сравнение със същия период миналата година. Това са най-оптимистичните резултати от началото на обзорното проучване през 2011 г.

Работодателите от сектора на Ресторантьорството и Хотелиерството, също очакват позитивно темпо на наемане по време на подготовката за натоварения летен сезон, с прогноза от +8%. Резултатите са относително стабилни в сравнение със същия период на миналата година и последното тримесечие.

Единствената отрицателна прогноза е от сектора на Електричество, Вода и Газ. Работодателите от сектора съобщават за прогноза от -1%, която все пак се подобрява с 3 процентни пункта, в сравнение с второто тримесечие.

„Това тримесечие наблюдаваме по-високи инвестиции в сектора на Строителството. 7,7% е ръстът на започнати строежи на сгради в България през първите месеци на тази година. Само за първите няколко месеца от годината 965 сгради са започнати.Този процент е подкрепен и от големия наплив за саниране тази година. Бизнесът на спомагателните производства за автомобилостроенето, също се развива, като повече от 45 фирми в сектора, които аутсорсват дейността си в България, се развиват интензивно и разширяват своите производствени съоръжения,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

„Българската инфрастуктура бавно се възстановява и навлиза в релсите на Европейския съюз (ЕС), със значителна подкрепа от оперативни програми на ЕС, като пример за това, е строежът на новото метро или това, че 39 града в България ще получат 840 милиона евро за подобряване на енергийната ефективност в сградите и за развитие на публичния транспорт,” добави Надя Василева.

Компании от всички големини са готови да наемат, но най-оптимистични планове имат по-големите предприятия с прогноза от +19%. Следвани са от средните с прогноза +14%. Работодателите от малките и микро компаниите споделят съответните прогнози от +7% и +4%.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички