Едно изречение, което ще ви направи богати


Едно изречение, което ще ви направи богати
Снимка: Thinkstock

4044

Коментар на Браян де Хааф, главен изпълнителен директор на Aha!, за LinkedIn.com

Помислете си за най-богатия човек, когото познавате. Как се е добрал до върха на успеха? Може би е имал късмет или пък е от богато семейство? И все пак, по-вероятно е успехът му да се дължи на усърдното изкачване към някаква ясна цел.

Колко богати искате да бъдете?

Истината е, че богатите хора знаят как да си поставят цели и да ги реализират. Знаят какво искат и неуморно вървят към него. В предишни свои публикации съм ги описвал като хора, които „имат изобилие от онова, което е най-важно за тях”.

Богатството, разбира се, може да се изразява в наличието на финансови средства, но може да значи и много други неща – като например достатъчно време, което да прекарвате със семейството си, или публикуването на романа, по който сте работили толкова дълго.

Но богатството ви няма да се материализира, ако не му отделите нужното внимание. Когато не мислим достатъчно за целта си, в крайна сметка нараняваме себе си и околните. Има начин да се живее по-пълноценно. Предлагам ви следното просто упражнение:

Отделете 5 минути, в които да напишете и попълнете на лист хартия следното изречение:

Аз, (името ви), искам да _____________, защото _______________.

Името ви

За да напишете името си върху официален документ, поводът обикновено е много сериозен - при сключване на брак, трудов договор или нещо друго. Ако не успеете да спазите своята част от уговорката, последиците са сериозни. В това упражнение, пишейки името си, вие демонстрирате, че поемате отговорност за реализиране на целта си. Помнете, че това е вашата мечта! Когато напишете името си, тя става напълно реална.

Вашата цел

Доста хора не предполагат, че могат да станат богати, и позволяват да бъдат „отнесени” от ежедневните си отговорности. На онези, които не са свикнали да си поставят цели, тази част от упражнението може да се стори най-трудна. Потърсете вътре в себе си! Искате ли да стартирате собствен бизнес? Да помагате на сираци? Да полагате доброволен труд в местния музей на изкуството? Разберете какво искате и го попълнете в изречението. Когато назовете мечтата си, тя ще ви даде сила, идентичност и чувството за стойност.

Защо целта ви е важна

Когато попълните последната част от изречението, вие отговаряте на въпроса защо за вас е важно да сте богати. Тя ви напомня, че си струва да се борите, за да реализирате мечтите си. Ако пък ви е трудно да измислите причина, поради която целта ви е истински стойностна, може би трябва да се върнете назад и да откриете друга такава, която бихте искали да постигнете. Ако мечтата е лишена от смисъл, има опасност да се провалите.

Всяка част от това вълшебно изречение е еднакво важна стъпка към самоосъзнаването и пълното удовлетворение. Без името ви, вашата мечта е чужда. Ако извадите онова, което искате да постигнете, се превръщате в личност без цел. Ако липсва „защо”, ви липсва стимул.

Попълването на това изречение на пръв поглед изглежда лесно, но ако дори за миг се замислите и се вгледате внимателно в живота си и в пътя, по който сте поели, ще се убедите, че нещата не са толкова прости.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички