Едно от десет новородени деца в България е недоносено

Едно от десет новородени деца в България е недоносено
Източник: УМБАЛ "Пловдив"

Всяко десето новородено дете е недоносено. 30% от тях получават трайни увреждания.

„В момента, в който се раждат, тези деца са едни миниатюрни дечица, с тегло около 1 000 грама, както е бил приблизително той. Те не могат сами да започнат да дишат, не могат сами да живеят”, казва д-р Диана Аргирова, началник на отделение по неонатология, УМБАЛ „Пловдив”, пред Нова телевизия.

Иван – на година и половина - е един от случаите на преждевременно родени деца. Роден е в Окръжна болница в Пловдив. Д-р Аргирова казва, че при такива случаи всички органи са недоразвити и е въпрос на бърза реакция да не остане детето без кислород и без собствено дишане. „Започваме по изкуствен начин да имитираме утробата на майката. Същевременно е добре, детето да не усети болката, защото така или иначе, изхвърляйки го от майчината утроба 32 седмици по-рано, стресът е голям”, добавя специалистът.

След като прохожда, Иван опитва да казва и първите си думи. Макар да е добре, ще бъде под лекарско наблюдение до навършването на седем години. Според д-р Аргирова трябва да се наблюдава дали ще проговори навреме нормално, дали всичко в поведението му ще бъде наред. Някои от тези деца били много хиперактивни, някои - трудно възприемащи. Статистиката казва, че при навременна помощ, 50 % с по-леки увреждания се възстановяват напълно.

„Все пак е въпрос на това да се направи всичко възможно детето да се задържи в майчината утроба, защото там е най-добре. Ние като специалисти можем само да имитираме природата, но не можем да бъдем съвършени като нея”, добавя специалистът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.