Едно от десет новородени деца в България е недоносено


Едно от десет новородени деца в България е недоносено
Снимка: УМБАЛ "Пловдив"

2280

Всяко десето новородено дете е недоносено. 30% от тях получават трайни увреждания.

„В момента, в който се раждат, тези деца са едни миниатюрни дечица, с тегло около 1 000 грама, както е бил приблизително той. Те не могат сами да започнат да дишат, не могат сами да живеят”, казва д-р Диана Аргирова, началник на отделение по неонатология, УМБАЛ „Пловдив”, пред Нова телевизия.

Иван – на година и половина - е един от случаите на преждевременно родени деца. Роден е в Окръжна болница в Пловдив. Д-р Аргирова казва, че при такива случаи всички органи са недоразвити и е въпрос на бърза реакция да не остане детето без кислород и без собствено дишане. „Започваме по изкуствен начин да имитираме утробата на майката. Същевременно е добре, детето да не усети болката, защото така или иначе, изхвърляйки го от майчината утроба 32 седмици по-рано, стресът е голям”, добавя специалистът.

След като прохожда, Иван опитва да казва и първите си думи. Макар да е добре, ще бъде под лекарско наблюдение до навършването на седем години. Според д-р Аргирова трябва да се наблюдава дали ще проговори навреме нормално, дали всичко в поведението му ще бъде наред. Някои от тези деца били много хиперактивни, някои - трудно възприемащи. Статистиката казва, че при навременна помощ, 50 % с по-леки увреждания се възстановяват напълно.

„Все пак е въпрос на това да се направи всичко възможно детето да се задържи в майчината утроба, защото там е най-добре. Ние като специалисти можем само да имитираме природата, но не можем да бъдем съвършени като нея”, добавя специалистът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички