Едва 20 общини са започнали да дигитализират документите си

Едва 20 общини са започнали да дигитализират документите си
Източник: iStock/Guliver

Едва 20 общински администрации от общо 265-те в България са започнали реално да цифровизират документите си, а над 80 са заявили готовност да започнат да взаимодействат безхартиено с гражданите. Това се разбра от думите на председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков на среща с местните власти, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Вече функционират компонентите, които дават възможност за стандартизиран подход към електронното управление - средата за междурегистров обмен (RegiX), модулите за електронна идентификация, средата за електронни разплащания и т.н.. Амбицията е още до края на 2018 г. тези компоненти да работят за всички администрации, каза Росен Желязков.

Той посочи, че местните власти трябва да приемат вътрешни правила за електронен документооборот, а агенцията за електронно управление ще им предложи примерни текстове, с което да ги улеснят. Желязков добави, че всяка община следва сама да анализира какви ресурси са ѝ необходими за дигитализирането на хартиените масиви от данни, но това не трябва да се случва на базата на абстрактни критерии. Той припомни, че от тази година вече се контролира доколко ресурсите на общините са насочени към предоставянето на електронни административни услуги, а не за вътрешни канцеларски нужди.

Желязков призова общините да актуализират информацията за предоставяните от тях административни услуги в Административния регистър и да поддържат актуални данните там. Това ще позволи до средата на 2018 г. да бъде актуализирана информацията в Единния портал за електронните административни услуги и той да заработи като стандартизирана платформа за е-услуги.

"Дигиталната трансформация предстои независимо от нашата воля. Затова по-добре да я управляваме и да подготвим гражданите за тази реалност", каза Желязков. По думите му до 2022 г. европейските граждани ще могат да взаимодействат изцяло дигитално с администрациите на своите държави, но общините не трябва да се успокояват, че дотогава има много време. Изтъкна, че все още липсват достатъчно дигитални умения както на потребители, така и на служителите в администрациите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.