Ефектите, които различните пози за спане имат върху здравето ни

Ефектите, които различните пози за спане имат върху здравето ни
Източник: iStock/Guliver

В каква поза обичате да спите? Добре е да знаете, че различните позиции могат да окажат различно влияние върху здравето ви, казва д-р Джанет Кенеди от NYC Sleep Doctor пред Business Insider.

Спането по корем например е най-лошата поза, защото налага излишен стрес и напрежение върху врата и кръста. Възглавниците могат да помогнат, но при всички положения е трудно да спите комфортно по корем цяла нощ.

Спането по гръб в комфортно легло е най-добро за гръбначния стълб. Но ако имате навика да се въртите и се окаже, че осъмнете в неудобна позиция, може да си докарате болки и схващане през целия ден.

От друга страна, спането по гръб създава най-голяма предпоставка за хъркане, а хъркането има сериозно отражение върху съня – както вашия, така и на хората около вас. Тъй че, ако хъркате, спането по гръб наистина не е за вас.

Спането на една страна е най-добро за поддържане на дихателните пътища отворени, ако страдате от сънна апнея или ако хъркате. Но пък може да е проблем за уравновесяването на гръбначния стълб – което може лесно да се коригира, ако спите с възглавница между коленете, което изравнява бедрата и таза.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.