Екоорганизации искат забрана или поскъпване на найлоновите торбички


Екоорганизации искат забрана или поскъпване на найлоновите торбички
Снимка: Getty Images / Guliver

1957

Над 8 милиона тона пластмаса попадат годишно в световните морета, превръщайки ги в най-големите сметища за отпадъци в света. Екоорганизации започнаха петиция с искане за по-строги мерки срещу замърсяването на моретата.

Пред „Дарик” Евгения Ташева коментира, че в България са възможни няколко мерки за намаляване на замърсяването на Черно море – чрез забрана на найлоновите торбички за пазаруване, чрез налагане на такса в цената на пластмасовите продукти, която да бъде осезаема за потребителите и чрез въвеждане на депозит за пластмасовите бутилки, което ще ограничи тяхното безразборно изхвърляне.

"Има изследвания, че 70% от отпадъците в Черно море са пластмасови и са предимно от туристическата дейност-бъркалки за кафе, чашки, бутилки, торбички и опаковки от бързи храни", обясни Евгения Ташева. Тя посочи, че в момента в международен мащаб се събира подписка, с която се настоява за по-строги мерки, които целят да се намали замърсяването. До момента петицията са подкрепили над 78 000 души, като 800 от тях са българи.

"Сред предложените мерки са или забрана за найлоновите торбички, или реална такса, която потребителят да плати и усети. В момента има такава, но няма ефект. Друга мярка е депозит за по-голяма гама от бутилки за напитки. Стъклените бутилки имат стойност и парите за тях ни се връщат, когато отново ги занесем в магазина. Същото нещо ако се приложи и за пластмасовите бутилки за еднократна употреба, ще помогне за тяхната събираемост. Ако тяхната стойност в стотинки се върне на потребителя, ще се спре безразборното им изхвърляне, а и ще се събере чиста суровина, която да се рециклира отново в бутилки", обясни Евгения Ташева.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички