Експерт: 1 млн. работни места ще бъдат загубени заради ТПТИ

Експерт: 1 млн. работни места ще бъдат загубени заради ТПТИ
Източник: БГНЕС

В много държави се твърди, че ако Трансатлантическото споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС се ратифицира, ще има икономически ръст, ще се преборим с безработицата. Това са митове. Всъщност ТПТИ ще доведе до загубата на около 1 000 000 работни места - 680 000 в Европа и 325 000 в Щатите. Това заяви проф. Джон Хилари от Нотингамския университет в интервю за БНР. Ученият е част от експертите, които участват в движението срещу изключително спорното партньорство.

"ТПТИ представлява сериозна опасност за отделни сектори, които са важни за нашите икономики. Например за България това би бил износът на химически вещества, на земеделски продукти и на електроника. Това са едни от важните сфери на износ на САЩ в България. Тези сектори ще бъдат негативно повлияни от ТПТИ поради това, че в тези сектори българското производство в момента би трябвало да спазва стандартите на ЕС, но производителите в САЩ трябва да спазват доста по-ниски стандарти и затова те биха имали сравнително предимство пред българските производители", казва той.

По думите му споразумението ще даде повече власт и възможности на американските корпорации да оспорват обществената политика на Европа като здравеопазването, стандартите в трудовото законодателство и др. Един от основните проблеми е, че преговорите по споразумението се водят в Брюксел и в тях не участват националните правителства и депутати. Все още малко хора знаят детайли за договора, но колкото повече научават, толкова повече се разгневяват, защото съзират опасности в споразумението, коментира ученият. Недоволството расте и в САЩ.

"Защото тук не става въпрос за САЩ срещу Европа. Тук става въпрос за едрия бизнес в САЩ и в Европа срещу интересите на обществото", заяви професорът.

Хилъри изтъкна, че в Европа набират популярност партии, които са обявили, че ще гласуват против ТТИП. За съжаление, във Великобритания такава позиця е заявила само Зелената партия, която има само 1 депутат в парламент с 650 места, сподели той.

"За да бъдат завършени преговорите, всяка една страна-членка ще трябва да ратифицира ТПТИ. Това означава, че всички ние, които живеем в отделни страни-членки на ЕС, имаме възможността да създадем политическа съпротива срещу ТПТИ. Всеки трябва първо да научи за това. На второ място, трябва да се свържем с нашите представители в националните парламенти, да поставим натиск към политическите партии в отделните страни. В България, например, знаем, че има забрана за добив на шистов газ чрез фракинг и забрана за производството на ГМО-храни, но ТПТИ ще обърне това. Ако хората вярват в тези забрани, трябва да поставят натиск върху техните представители в парламента и в ЕП", допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.