Експерт: Договорката за "Белене" показва затопляне на българо-руските енергийни отношения


Експерт: Договорката за "Белене" показва затопляне на българо-руските енергийни отношения
Снимка: БГНЕС

2525

Руската енергийна дипломация е многоходова и знакова. Не виждам по-добър знак от това да бъдат опростени, по данните, които изнесе министър Петкова, около 90 млн. лева. Това за НЕК е един доста сериозен жест. Това коментира по повод споразумението за АЕЦ "Белене" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той обаче оцени като "много по-значимо", че министър Горанов и представителят на "Росатом" са се договорили, че двете страни се отказват от по-нататъшни финансови претенции.

"Разбирате каква опасност съществуваше при това спечелено дело, каквато е обичайната практика при по-малък размер спечелено дело, да се предяви претенция, която значително надвишава досегашната и да се използва прецедента на положителното решение, за да бъде осъдена вторично българската страна", каза Тасев пред БНР. 

По думите му съчетаването на двете събития е индикатор, че вече има процес на затопляне на българо-руските енергийни отношения. Според Тасев след като страната ни е поела ангажимент да изплати цялата сума в определен срок, това вероятно означава, че вероятно има гаранции, че ЕК ще позволи отпускането на средствата към НЕК.

"В противен случай цялата тази игра няма никаква стойност. Така че аз съм по-скоро за това, че може би вече има решение от страна на ЕК, но то не е огласено. Очаквам добри новини и от Европа", коментира експертът.

Според него сега пред проекта остават три варианта, от които най-добрият е продължаване на проекта с чуждестранен стратегически инвеститор.

"Министър Петкова потвърди, че има двама доста сериозни инвеститори. Аз мисля, че след изборите, за да не се помрачи политически цялата тази новина, ще има доста сериозно развитие именно в тази посока. Досега пред проекта е имало два сериозни проблема – финансирането и балансирането на една бъдеща централа в сегашното състояние на енергийната система, без това да се отрази на реализацията на енергията.

Сега излиза на преден план една правотокова връзка през Сърбия, Черна гора и Италия към централноевропейския енергиен пазар, който е на значително по-висока цена. Ако разглеждаме в съчетание двата проекта – продължаване на строителството на "Белене", при което ще имаме чуждестранен инвеститор, с руски ядрен остров плюс оборудване на друга световноизвестна компания на неядрения остров и този проект за износ на електроенергията всъщност виждаме, че се създават реални предпоставки, икономически, за да може този проект да има място в електроенергийната система", каза още Тасев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички