Експерт: В някои районни реколтата от овошки е напълно унищожена

Експерт: В някои районни реколтата от овошки е напълно унищожена
Източник: Pixabay

Пораженията при овощните култури не са толкова от градушките, колкото от измръзванията през миналия месец, по време на цъфтежа. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов пред "Фокус" за състоянието на овошките с оглед на променливото време.

„В Северна България, където са паднали градушки, има райони с напълно унищожена реколта. Там, където градушките са били по-слаби, реколтата е частично унищожена“, заяви проф. Аргир Живондов. Според него може да се очаква известно възстановяване на реколтата. В Южна България също падна градушка и има поражения. „За жалост, има райони, при които реколтата от овощни култури е унищожена напълно“, каза Живондов, като най- засегнатият район е между Куклен и Завода за цветни метали. Там черешовата реколта е унищожена от измръзване, защото имаше температури от минус 5 градуса, в продължение на 2 часа, съпроводени със слана.

„Картината е много контрастна в съседство. Нямам представа дали на облак се е проявила тази буря, но има рязка граница без плавен преход, между унищожения район и съседния неунищожен от измръзването“, поясни той и допълни, че в отделни други райони на Долни Воден също е имало частично унищожаване на реколтата.

„Стопаните, които са палели гуми и слама са успели частично да я спасят, там където е минал пушека от палежите. А в зоните, където не е минал също е контрастна картината в една и съща градина. Едните дървета имат нормална реколта, а другите нямат въобще“, коментира Аргир Живондов. „Именно за това щетите са по-големи от измръзванията, отколкото от градушката. Макар че, районите, в които е паднала градушката не са за завиждане, защото там тя е унищожила реколтата“, посочи професорът.

Той посочи, че в започва зреенето на най-ранните сортове череши и най-ранният наш, български сорт – Косара. „Дори миналата седмица беше обран и реализиран на пазара. Първите череши се предлагат напълно узрели, а не само прошарени. Става въпрос за Южна България“, обясни той. По думите му е компрометирана и реколтата от праскови, орехи и частично при ябълките. „Много от сливите също са унищожени, като реколта“, отбеляза Живондов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.