Експерт опроверга Ангелкова: Българските туристи в Гърция и гръцките у нас не са равен брой


Експерт опроверга Ангелкова: Българските туристи в Гърция и гръцките у нас не са равен брой
Снимка: БГНЕС

3825

Българите, които почиват в Гърция, и гърците, които идват у нас, не са равен брой, както твърди министърът на туризма. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria On Air.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че страната ни става все по-конкурентна дестинация и бройката между разменените туристи между Гърция и България е почти равнопоставена.

Драганов обаче цитира последни данни на НСИ, според които 1,3 милиона българи са отишли в южната ни съседка, а 1,2 милиона гърци са влезли в България, но това са общо посещения. Иначе около 950 хиляди са българските туристи в Гърция, защото 400 хиляди работят там. Докато ситуацията с гърците у нас е по-различна – само около 450 хиляди гърци идват с цел туризъм, повечето идват по бизнес. Като разходи нещата също са несравними – българите харчат двойно повече в Гърция – около 320 млн. лева, докато гърците харчат около 180 млн. лева, посочи Румен Драганов.

Голяма част от българите, които ходят на море в Гърция, ходят и на различни почивки в България и не трябва да се притесняваме от това, че близо милион наши сънародници избират да отидат в Гърция на море, коментира експертът.

Едва 10 на сто от всички гръцки туристи идват у нас за морски туризъм, каза още Драганов. Ние нямаме организирани пътувания на гърци към българското Черноморие, както имат Германия, Русия и други, допълни той. Гърците предпочитат България по-скоро по други поводи – например за Великден и Гергьовден, допълни той.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички