Експерт: Абсурдно е заради една сграда да промениш цял закон

Експерт: Абсурдно е заради една сграда да промениш цял закон
Източник: БГНЕС

Оказва се, че да продаваш на политик е проблем. Проблемът е главно предизборен, което е част от демокрацията. Това каза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

По думите му цени от 600 евро на кв. м. в кв. "Изток" е имало преди 10 години може би и повече, при това не 600, а 770 евро на кв. м. Шопов допълни, че е от асоциацията са притеснени, че политически проблем се пренася в един от секторите на икономиката.

Той каза пред bTV и, че специално върху него не е имало политически натиск, но призна, че е "зависим от нормативната база, която до голяма степен зависи от политиците."

"Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон", каза още Шопов, коментирайки проекта "Златен век" на "Артекс" в "Лозенец".

Той обясни, че "промяната на закона искахме да важи за всички обекти. Едно разрешително важи 5 години, заради кризата много разрешителни изтекоха и когато се появи съживяване на пазара трябваше да бъдат подновени." Шопов уточни, че промяната (бел. ред. - разрешителните за първа и втора категория обекти да важат 10 години) е била гласувана само за високите сгради, но не и за жилищни. "Златен век" по определение от "Артекс" не е жилищна сграда, а административна, но протестиращите срещу проекта, обединени в Инициативен комитет "Лозенец", твърдят, че в нея са предвидени 105 ателиета т.е. жилищни помещения, като това личало от заповед на главния архитект на София Здравко Здравков по проекта.

По думите на Шопов случаят е много поляризиран. Шопов разказа за случай, в който известна певица е искала да купи апартамент  и той е бил готов да направи голямо намаление, тъй като хората били склонни да придобиват жилище в близост до известни личности.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.