Експерт: Ако ЧЕЗ напусне България, това е знак, че нещо не върви в държавата


Експерт: Ако ЧЕЗ напусне България, това е знак, че нещо не върви в държавата
Снимка:

2528

Преди дни ЧЕЗ официално обяви, че може да продаде българския си бизнес. Съобщението може да означава, че продажбата няма да е към един местен желаещ, а може да се структурира класическа сделка – с покана към още чуждестранни енергийни инвеститори.

"ЧЕЗ е мултибилд компания, оперираща на територията на няколко европейски държави, която има свои стратегически цели и ако тя иска да напусне България, това е явно някаква промяна в бизнес плана, защото енергетиката като бизнес много се променя и вероятно ЧЕЗ иска да реагира на тази нова ситуация", коментира пред БНР Петр Баран, експерт в областта на инвестициите и енергетиката в Централна и Източна Европа, главен оперативен директор на ЧЕЗ от 2011-2015 година.

Според Баран не става въпрос за приватизация на компанията. Той каза още, че ако наистина ЧЕЗ иска да напусне българския пазар, това означава, че иска да получи средства от тази продажба, да ги обедини в с други дейности, които са по-изгодни за ЧЕЗ:

"Сега, ако ЧЕЗ напуска, това е ясен сигнал, че нещо не върви добре в тази държава. Просто един чужд инвеститор търси стабилност, търси ясни правила, които, ако ги спазва, има сигурност, че може да развива бизнеса си. Ако не са изпълнени тези условия, чужди инвеститори трудно биха се заинтересували от инвестиции в България", казва експертът.

ЧЕЗ е най-големият недържавен енергиен бизнес в страната, който обслужва близо 3 милиона потребители – само "ЧЕЗ електро", което снабдява с ток София и цяла Западна България, има приходи от 1,4 млрд. лв. Отделно има и разпределително дружество – най-големият в страната търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна", няколко ВЕИ актива. Според сайта на CEZ, в която почти 70% държи чешката държава, към края на 2015 г. общите приходи от бизнеса в България са 894 млн. евро, а служителите са 3249

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички