Експерт: Европа може би ползва нефт, внесен от "Ислямска държава"

Експерт: Европа може би ползва нефт, внесен от
Източник: Getty Images / Guliver

Възможно е европейски страни да ползват нефт, изнасян от „Ислямска държава“, ако нефтът премине през една, през две ръце и се „препере“ през различни фирми. Това заяви Иво Иванов от Българското геополитическо дружество пред националното радио.

"Халифатът не може да изнася нищо през територията на кюрдите, фронтът откъм Ирак е затворен - шиитите там са прекратили трафика, откъм Йордания е затворен, към Израел е също невъзможно, невъзможно е да стане и през режима в Дамаск, но нека оставим тук "отворена скоба"... Единствената отворена врата, която остава, е през територията на Турция... Има една сухоземна зона, за която САЩ подтикват кюрдите да я превземат, но Турция се противопоставя всячески, даже редовно бомбардира там...", коментира той.

По думите му със сигурност се извършва нещо незаконно в района. "Петролът, влизащ в Турция, се преработва в малки допотопни рафинерийки и след това се продава като субпродукти – бензин, нафта, газьол.... Смятам, че в тази търговия са замесени турските престъпни организации, контролирани от турските служби. Това е лично мое мнение... Самият турски пазар е твърде голям. Въпросът е как се финансират всички тези схеми", твърди Иванов.

Дори да се прекрати търговията с петрол, „Ислямска държава“ ще започне да печели от нещо друго, подчерта Иво Иванов и напомни, че търговията с артефакти също е едно от перата за приходи на "Ислямска държава". Според експерта тя трябва да бъде смазана директно, пряко, защото вече е пречка за ислямската общност в Европа. Той направи паралел с обезсилването на Ал Кайда:

"Ал-Кайда бяха много силни, докато имаха база на терен в Афганистан при талибаните. Когато им беше отнета базата, Ал Кайда се разпадна с течение на времето. Ако се отнеме територията, вече самата поддръжка на структурата ще бъде по-трудна...Нещата не са черни и бели. В тези конфликти трябва да се търси глобално решение."

По думите на Иванов начертаните някога от империалистическите държави граници, които тогава са ги устройвали, не устройват сега живеещите на място хора и няма да им донесат мир.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.