Експерт: Македония може да изкупува ток от АЕЦ "Белене" дългосрочно

Експерт: Македония може да изкупува ток от АЕЦ Белене дългосрочно
Източник: БГНЕС

България и Македония работят по проекта за изграждането на АЕЦ “Белене“, въпреки че не се отразява по медиите. Разговорите са още от първите срещи на Борисов за интегрирането на Западните Балкани и основният проблем – свързаността. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод посещението на вицепремиера Томислав Дончев в Скопие и разговора му по темата с неговия колега Гочо Ангюшев.

Проектът за съвместно изграждане на една АЕЦ не е новост. Подобен е реализиран във Финландия, където големи индустриални консуматори на енергия си построиха собствена централа. В този случай потребителите са и инвеститори.

По последни данни на Електроенергийния системен оператор, трансграничния пренос на енергия от България към Македония е 200 мегавата. Според експерта България може да сключи с Македония дългосрочни договори за износ на енергия от АЕЦ “Белене“ на устойчиви цени.

„Това е една първа лястовичка. Подобни разговори за съвместен проект са водени и със Сърбия. По този начин строежът на проекта може да интегрира Западните Балкани заедно с реализацията на газовите връзки и газовия хъб Балкан. Това са само разговори, началото на един процес, в който и други ще се присъединят. Истината настъпва, когато се подпишат съответните документи и се появят банковите преводи“, подчерта Тасев пред БГНЕС.

Той не смята, че Македония ще се включи с експерти или с миноритарен дял в проекта, а по-скоро с подписване на двустранни договори за изкупуване на енергия и с издаването на съответните банкови гаранции.

„Дали това ще се отрази в акционерното участие не е толкова важно. По-важното е, че се разглежда най-важното за една централа – гарантиране на паричния поток“, отбелязва професорът и допълва, че ако държавата намери 10 големи кандидати и се обвърже с подобни договори, целият капацитет на бъдещата АЕЦ ще бъде гарантирано резервиран

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.