Експерт: Не се очаква тенденцията за свиване на лихвите по депозитите да се обърне скоро

Експерт: Не се очаква тенденцията за свиване на лихвите по депозитите да се обърне скоро
Източник: iStock/Guliver

Към момента няма сигурни сигнали, които да сочат, че ще се обърне тенденцията лихвите по депозитите да падат. Причината е, че самото кредитиране на банките не върви с толкова бързи темпове, каквито имаше преди финансовата криза. Това каза финансовият анализатор Иван Стойков пред националното радио.

Той обясни, че все още размерите на погасените дългове са много близки по размер до размерите на изтеглените заеми и това води до задържане на пари в банковата система, за които тя трябва да плаща лихви на вложителите. Стойков не очаква да се стигне до отрицателна лихва по депозитите.

Отрицателни лихви по депозитите е по-скоро теоретична постановка. Можем само на теория да говорим, че би се стигнало до такива нива. По-скоро нивата на лихвите по депозити и по спестовни сметки могат много да се доближат до нулата, но едва ли ще бъдат отрицателни.

Поне за първото тримесечие на годината лихвите по депозитите ще останат на близки до настоящите си нива, допълни Стойков. Той предупреди хората, които не са доволни от лихвите в банката, че всички инвестиции са по-рискови от депозитите.

"Високата доходност често е свързана и с високи рискове, което трябва да се има предвид от хората, които вече няма да са спестители, а инвеститори. Когато се вземат решения, това трябва да е базирано на собствената им готовност за нивото на риск, което могат да поемат. Ако се консултират с инвестиционни консултанти, там ще им бъде направен рисков профил и ще им бъде предложен такъв вид инвестиция, която да съответства най-много на нивото на риск", заяви експертът.

"Инвестицията в имот би била удачна, ако човекът, който ще инвестира, разполага или с цялата сума за покупка или ще му е необходимо съвсем малко финансиране. Имотите са такъв вид актив, който се отплаща доста бавно, дългосрочно. Трябва да минат поне 10-15 години, за да може да се възвърне инвестицията, особено ако се отдава под наем. Ако този имот, от който ще се очаква някакъв доход, е закупен с кредит, съответно доходността намалява, защото все пак има и изплащания по кредита", каза още Стойков.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.