Експерт: Около 25% е сивият сектор в българската икономика

Експерт: Около 25% е сивият сектор в българската икономика
Източник: iStock/Guliver

Приблизително 25% е сивият сектор в момента у нас. Това каза на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов – ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде „Фокус“.

„Изчисляването на индекса е процес, който започва през месеците май-юни и всяка година се повтаря. Изчислили сме индекса за 2017 г. и са направени някои корекции заради това, че са дошли ревизирани данни за предходни години. Тези данни по-скоро са допълващи и не са съществени, не влияят върху посоката, върху която върви индекса. Колкото по-голяма е стойността на индекса, толкова по-малък е сивият сектор. Сивите практики, когато се оценяват на макроикномическо равнище влизат в една обща категория“, коментира проф. Петранов.

Той уточни, че в зависимост от структурата на икономиката, може това да не отговаря на произведения БВП.

„26% сива част на българската икономика са по-скоро сиви практики и честота на явлението. Отговаря приблизително на дела на БВП“, уточни проф. Петранов. По думите му тенденцията е позитивна по отношение на сивия сектор. „Не само се изсветлява българската икономика, но тя се изсветлява все по-бързо. Нашият комозитен индекс показва изсветляване на икономиката. Индексът нараства като цяло, но и двете му компоненти също нарастват, което е радващо“, каза още професорът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.