Експерт: Петролът може да стигне 70 долара за барел през следващите месеци

Експерт: Петролът може да стигне 70 долара за барел през следващите месеци
Източник: iStock/Guliver

Възможно е през следващите няколко месеца петролът сорт Брент да достигне цена от около 70 долара за барел. Неясното бъдеще на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и намалените прогнози за световен икономически растеж обаче сигнализират, че производството на петрол ще се води основно от търсенето. Това създава предпоставки за увеличаване на излишъците в предлагането, увеличаване на запасите и съответно поевтиняване на петрола в дългосрочен план. Това каза Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира последното заседание на ОПЕК+, като посочи, че сериозно решение не е факт след края му.

„ОПЕК и партньорите на картела по-скоро постигнаха съгласие да се продължат текущите решения за намаляване на добивите“.

Шуйцов добави, че Саудитска Арабия е основният играч, който цели намаляване на добивите, тъй като според плануваният ѝ бюджет цената на петрола трябва да е около 90 долара за барел.

„Мнението на Рияд често е водещо, тъй като има доста страни от ОПЕК, които го подкрепят. Това на Русия също има потенциал да натежи, още повече, че плановете ѝ позволяват цена на петрола от около 40 долара за барел“.

Според госта ключовата роля на Венецуела в световното производство на петрол ще има отражение в дългосрочен план, но за момента тя не е съществена заради политическите неуредици в страната.

Шуйцов изрази очаквания данните за запасите на лек суров петрол в САЩ да отчетат ръст, който да удължи актуалния пиков момент за американското производство.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.