Експерт: Предложението на "Газпром" решава един от енергийните ни проблеми поне на хартия


Експерт: Предложението на "Газпром" решава един от енергийните ни проблеми поне на хартия
Снимка:

2478

Политическите партии нямат ясно изразени намерения по отношение на енергийните политики. Това каза Юлиан Попов, председател на Института за енергийна ефективност на ЕС. България в следващия парламент.

"Има отделни заявления, които са пръснати из програмите или в заявления и спорове, които се появяват в медиите, но не бих казал, че има партия или дебат в предизборната кампания, който подсказва, че след изборите ще се появят един или друг тип енергийни политики. Има, естествено, амбиция от страна на някои партии да преследват изграждането на мегапроекти, които биха стрували на България десетки милиарди. Това е една тенденция. Другата тенденция е общо взето основните партии да се съгласяват за това, че програмите за енергийна ефективност за жилищата вероятно ще продължат, но имат различни възгледи за това. Трябва да подчертая , че т.нар. "Програма за саниране" също е енергийна политика. Обикновено изпускаме този факт", заяви той пред БНР.

Попов коментира, че по големите енергийни проекти също няма консенсус. Една от големите партии очевидно има „романтичен порив за огромното индустриално развитие на българската енергетика“, а повечето други се противопоставят на проекта „Белене“:

"Проблем е, че разделението идва много по линия на про- и антируски настроения. Това е много грешно, защото не се гледа толкова на икономиката на енергийните проекти, а по-скоро се гледа на геополитическата ориентация. Другият проблем е, че в България от дълги години няма консенсус за каквато и да било Национална енергийна стратегия, спрямо която партиите могат да кажат: „ние подкрепяме продължението“ или „ние отричаме, искаме друг тип енергийна стратегия“. Всичко е много разхвърляно и в тази среда се появява опасността да бъдат лансирани мегапроекти, които биха, според мен, завлекли българският данъкоплатец, българската енергетика и българската икономика с големи разходи."

Попов коментира и предложението на "Газпром" за корекция на цените на газта за България след преговори с ЕК:

"Това е много важно решение, защото, независимо от това, че в България няма реален газов пазар, ЕК на практика принуждава "Газпром" да се държи пазарно, да улеснява, да продава на едро газ на европейски пазарни цени, да не предявява претенции към България по отношение на каквито и да било загуби или проблеми, свързани с провала на проекта "Южен поток" и да улеснява преноса на газ през България, т.е. да не пречи на каквито и да било развития на пренос, инфраструктура и газов пазар. Това е решение, което е изключително важно за България. Поне юридически и на хартия, решава един от основните проблеми на енергетиката в България."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички