Експерт: В 2 от 3 салати има наличие на ешерихия коли

Експерт: В 2 от 3 салати има наличие на ешерихия коли
Източник: Getty Images

„Активни потребители” алармираха за опасни салати на пазара. Те са провели изследване, след което става ясно, че в някои салати има наличие на вредни бактерии.

В две от 3 салати има наличие на ешерихия колия, заяви пред bTV д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той поясни, че са проверени 18 продукта, закупени от магазини в столицата.

С настоящето проучване се измерва количеството нитрати и идентифицираме присъствието на колиформи и E. coli бактерии в листни зеленчуци закупени от търговската мрежа, за да проверим до каква е замърсеността на предлаганите зеленчуци, поясни той.

Експертът заяви, че от няколко големи търговски вериги и 4 общински пазара за закупили 18 продукта, от които 14 салати, включително 1 тип "Айсберг" и 4 зелен лук. Зеленчуците са опаковани в пликове и доставени същия ден в лабораторията.

Д-р Иванов посъветва да не си купуваме салати, по които има пръст, както и такива, които видимо изглеждат зле. Той добави, че за нашите спокойствие и безопасност трябва да измием закупените зеленчуци много добре и да ги накиснем в оцет, защото киселината убива по-голямата част от бактериите.

Относно пестицидите, д-р Иванов заяви, че не са установени големи количества. От Министерството на земеделието, храните и горите също са установили, че от 200 проби само в 4-5 има наличие на химикали.

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов коментира и цените на зеленчуците и плодовете у нас. Според него има изкуствено завишаване.

„През 3-4 ръце се препродават, това не е нормално, трябва да има регулации, саморегулация, сдружения, маркетингови структури като групи организации на производители, които да направят концентрация на предлагането, да бъдат с изравнени партиди, с големи количества, с една календарност на предлагане. Ще вземем необходимите мерки, за да помогнем на производителите да се обединяват в групи и организации, за да може директно да търгуват, без да има прекупвачи”, каза още той.

Маринов заяви и че се подготвя електронен регистър за производителите на плодове и зеленчуци, за да може контролът да е още по-добър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.