Експерт: В България няма средна класа


Експерт: В България няма средна класа
Снимка: БГНЕС

3376

В България имаме една особеност – почти нямаме средна класа. Имаме бедни и много богати хора. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова пред "Фокус".

„Казвам го абсолютно категорично по простата причина, че 80% от хората получават доходи под средната работна заплата и то доста. Те нямат ония елементарни 566 лв., които колегите от КНСБ изчислиха, че са необходими на един човек, за да се издържа и да може да си плаща сметките. Много добре знаете, че 35%, според българската статистика и Евростат, от хората в България са в крайна бедност. Те имат доходи под прага на бедност“, коментира Зайкова.

По думите й това са 70% от пенсионерите и т.нар. „работещи бедни“. „Ние сме рекордьори по броя на работещи бедни. Нищо, че г-н Бойко Борисов каза, че почти нямаме безработица. И какво от това, след като имаме 700 000 работещи бедни. Хора, които работейки 8 часа с труда си, не могат да покриват разходите си“, допълни тя.

Мика Зайкова добави, че четиричленно българско семейство според Института на КНСБ е необходимо да има доход 2287 лв.

„Само че много български семейства имат такъв доход. Това означава двамата родители да имат доходи над средната работна заплата. Средната работна заплата обаче не е онзи точен показател, който показва доходите. Ако вземем най-елементарната сметка – вие взимате заплата от 600 лв., а моята да речем е 20 000 лв. Това ще рече, че средно ние получаваме над 10 000 лв. Вие обаче всъщност не получавате 10 000 лв., а аз взимам много над 10 000 лв.“, поясни Зайкова. Според нея средната работна заплата не е онзи фактор и не може да бъде показателна за темповете на доходите в България. „Трябва да се гледат групите с отделните доходи, а както ви казах, 80% от българите взимат под средната работна заплата – тоест под 650 лв.“, каза още Мика Зайкова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички