Експерт: В България все още няма балон на имотите


Експерт: В България все още няма балон на имотите
Снимка: iStock/Guliver

5119

Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не едва, когато той се спука, а преди това правим много умни заключения. Моето заключение е, че все още нямаме балон на недвижимите имоти или поне той не е толкова надут, че да очакваме скоро неговото спукване. Това каза Георги Павлов, изпълнителен директор на брокерска агенция, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Основанията ми за това са, че все още цените не са достигнали пика от 2008 година, а едновременно с това доходите на населението за тези 10 години се повишиха. Така че дори да има балон, ние сме в много по-ранна фаза или пък сме много по-добре подготвени за него", допълни той.

Един от измерителите, които се използва, за да се прецени дари ръстът в определен сектор има реална база или става дума за балон, е текущата доходност на активите и текущата им цена, каза Павлов. "При жилищните имоти това е наемната цена на имотите тя все още не е стигнала до опасните си нива".

"В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, а при предишния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва наличие на балонизация. Ръстът на доходите за тези 10 години доведе до ръст на наемите, които са готови хората да платят. Според мен в момента е между 4 и 5%", заяви експертът.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички