Експерт: В някои районни реколтата от овошки е напълно унищожена


Експерт: В някои районни реколтата от овошки е напълно унищожена
Снимка: Pixabay

2726

Пораженията при овощните култури не са толкова от градушките, колкото от измръзванията през миналия месец, по време на цъфтежа. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов пред "Фокус" за състоянието на овошките с оглед на променливото време.

„В Северна България, където са паднали градушки, има райони с напълно унищожена реколта. Там, където градушките са били по-слаби, реколтата е частично унищожена“, заяви проф. Аргир Живондов. Според него може да се очаква известно възстановяване на реколтата. В Южна България също падна градушка и има поражения. „За жалост, има райони, при които реколтата от овощни култури е унищожена напълно“, каза Живондов, като най- засегнатият район е между Куклен и Завода за цветни метали. Там черешовата реколта е унищожена от измръзване, защото имаше температури от минус 5 градуса, в продължение на 2 часа, съпроводени със слана.

„Картината е много контрастна в съседство. Нямам представа дали на облак се е проявила тази буря, но има рязка граница без плавен преход, между унищожения район и съседния неунищожен от измръзването“, поясни той и допълни, че в отделни други райони на Долни Воден също е имало частично унищожаване на реколтата.

„Стопаните, които са палели гуми и слама са успели частично да я спасят, там където е минал пушека от палежите. А в зоните, където не е минал също е контрастна картината в една и съща градина. Едните дървета имат нормална реколта, а другите нямат въобще“, коментира Аргир Живондов. „Именно за това щетите са по-големи от измръзванията, отколкото от градушката. Макар че, районите, в които е паднала градушката не са за завиждане, защото там тя е унищожила реколтата“, посочи професорът.

Той посочи, че в започва зреенето на най-ранните сортове череши и най-ранният наш, български сорт – Косара. „Дори миналата седмица беше обран и реализиран на пазара. Първите череши се предлагат напълно узрели, а не само прошарени. Става въпрос за Южна България“, обясни той. По думите му е компрометирана и реколтата от праскови, орехи и частично при ябълките. „Много от сливите също са унищожени, като реколта“, отбеляза Живондов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички