Експерт: Възрастта все по-малко е фактор в наемането на служители

Експерт: Възрастта все по-малко е фактор в наемането на служители
Източник: iStock/Guliver

Всяка една среща с работодател отваря нови възможности. Работодателите от всички области на бизнеса са все по-отворени към наемането на различни групи хора. Възрастта все по-малко е фактор. Това коментира Георги К. Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и управляващ директор в CTeam, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му над 200 000 души в България нито работят, нито учат.

"Това са основно млади хора, които получават имигрантски пари, средно 300-500 евро месечно. Смятайки всичките групи до тук, се получава резерв от около 500 000 човека, които да се влеят на пазара, а нашите надежди са за още 300 000 -500 000 от чужбина", заяви Първанов.

Според него безработицата на младите роми у нас е под 3% и е сравнима с нивото на безработицата сред висшистите като цяло. Доходите на двете групи също са сравними. Много по-висока е безработицата за хора с ниско и средно образование - до 30-40%.

Когато говорим за дискриминация, тя е двустранна, счита Първанов. "Трябва представителите на малцинствата да се опитат да бъдат по-активни по отношение на това да излязат от гетата, да подобрят образованието си и да стъпят на пазара на труда. 55+ и 16-18-годишните също са групи, които представляват интерес на пазара на труда", добави още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.